År miljömärkt doft hormonstörande?
Nyligen kom denna högintressanta frågeställning via mail:
Hej, Inhandlade av misstag Skona flytande kulörtvätt – parfymerad. Då jag har diagnosen MCS* var det inte så bra.
Hustrun hann hälla lite i tvättmedelsfacket innan hon upptäckte detta.
Vi rengjorde och spolade rent. Men lite tvättmedel måste ha kommit in i
alla fall. Vi körde maskinen tom och sedan med kläder. Det luktade par-fym om dem. Vanligen när vi bor på hotell el dyl så brukar doften försvinna efter att vi hängt ut tvätten några timmar. Men inte här. Tvätt hängde ute flera dagar utan att bli doftfri. Efterhängsen doft =. Ftalater? Det var då jag började fundera över om inte detta tvättmedel, med Svanen-märkning osv. innehöll ftalater. Ftalater tillsätts ju parfymer för att de ska ”sitta fast bättre”.
Jag kontaktade Svanen. De meddelade bara att de naturligtvis inte godkänner ftalater som är skadliga. Som finns på listan. Nu undrar jag hur de vet vilka ftalater som är ofarliga? Jag kontaktade Ica som ansvarar för Skona och bad om inne-hållsförteckning. Där står ju allt om alla ingående ämnen. Men, sedan står det bara ”parfym”. Ingenting om vad det är för doftämnen eller förstärkare av dessa. Så om det är detta säkerhetsdatablad som ligger till grund för bedömning , så är det ju ofullständigt.
Min fråga till dig är hur man går vidare. Det är ju inte bra om tex Astma- och Allergiförbundet godkänner kemiska doftämnen och ftalater utan att ha fullständig innehållsdeklaration.
Hälsningar Max (verksam i Naturskyddsföreningens kemikalienätverk)
P.s. Svanen meddelar nu att man ”inte underkänner ftalater som sådana” men att ”inga ftalater som är på EUs EDC lista som misstänkt hormonstörande får finnas i Svanenmärkt…och det gäller då i princip alla som ev. kan förekomma i doftämnen (bara DEP är vanlig numera). Inte heller de ftalater som ev. är klassade som cancerogena, mutagena eller fortplantningsstörande..” (CMR-ämnen). ”Kriterierna är skrivna utifrån Försiktighetsprincipen.” ”Vid varje revidering utreder vi vad forskningen har kommit fram till”. Om ett ämne ”misstänks vara farligt får det heller inte ingå..”
*) MCS står för multipel kemisk känslighet!
—————————————————————————————————————————-
SVAR: En parfym får deklareras som en enskild ingrediens*, vilket är otillfredsställande ur konsu-mentsäkerhetssynpunkt, då den kan innehålla många olika kemikalier, men enligt Erik Graven-fors, vid Kemikalieinspektionen, finns det inga formella hinder att delge en konsument ftalat-innehållet i ett tvättmedel. Det förutsätter att man har tillgång till det. Att du inte har fått ett konkret svar från Svanen skulle ju kunna bero på att man bara har koll på vad som inte får ingå (?), som
de CMR-värstingar** man nämner ovan, som emellertid är förbjudna i alla kemiska produkter tillgängliga för konsument (inte bara miljömärkta). Alla hormonstörande ämnen regleras dock inte av EU. DEP, dietylftalat (som tillåts av Svanen) gör det inte, men DEP finns på den s.k. SIN-list hos påtryckarorganisationen Chemsec, bland substanser man vill ska ersättas med snällare äm-nen. DEP beskrivs som anti-testosteront och östrogent (Ch/522).
En forskningsgenomgång gjord av EU 2013 bekräftar att DEP är hormonstörande (PDF).
I Försiktighetsprincipen ingår att man, om osäkerhet råder, ska välja det minst skadliga alter-nativet, vilket skulle kunna vara ftalatfri naturdoft (Hur ser Svanen på den möjligheten?).
Tycker du ska fortsätta fråga, såväl Ica som Svanen, mfl. Miljömärkningsenheterna har ju (viss) makt över sina kriterier. Att bearbeta dem är en bra början! Vilka doftkriterier har t ex Bra Miljöval (från Naturskyddsföreningen)? 2010 tillät man syntetdoft. Är alla ftalater bannlysta? Vad gäller för Coops Änglamark och inte tillåter väl Astma- och Allergiförbundet parfym?
*) Endast allergiframkallande ämnen måste deklareras. Parfym i tvätt-, disk- och rengöringsmedel
regleras av Kemikalieinspektionen (Tvatt) enligt detergentdirektivet (EU-förordning) medan Läke-medelsverket ansvarar för parfym som sådan (se parfym-som-potensmedel?) samt i kosmetika.
**) CMR får inte ingå i halter över 0,01 %. BLOGGPOSTA permalänk Svanenmärkta ftalater?