Han valde doft framför mig (Snyft!)
Parfym förknippas med fest och förförelse, och vissa kvinnor påstår sig t o m bli kåta av herrdofter, något som för mig är lika upphetsande som avga-ser. Med anledning av detta hade älskaren (vars schampo störde-sexet)
med viss framgång börjat läsa innehållsförteckningar, men nu tycks han
tyvärr ha gett upp. Så vad ska jag nu göra nu med alla varma känslor som jag har utvecklat tillsammans med honom? Magasinera dem hos Shurgard? Energieffektivast vore förstås att snabbt återanvända dem! (nån frivillig parfymfri?)
Dofter kan vara långlivade
Parfymfri blir man inte på en dag. Sannolikt inte ens på två. Det insåg nog älskaren när jag upptäckte att hans mysiga mage plötsligt började lukta parfym, fast han inte använt nån den dagen. Du är ju helt marinerad*, utbrast jag. Äter du parfym, som sen kommer ut genom huden? -Ja, jag tar en sked rakvatten, varje kväll, replikerade han, och fattade väl att det skulle krävas en rejäl livsstilsförändring för att bli helt parfymfri, något han i och för sig skulle kunna tänka sig, sa han, om han inte hade haft så många vänner, intressen och aktiviteter i övrigt (!!!!?). Men hallå!? Har jag bett honom bestiga Mount Everest naken i mörkret och bosätta sig där? Hur svårt kan det vá? -Inte alls svårt, säger Lisa Billö i kemikaliekänsligas förening (mcssweden). -Det finns jättemånga parfymfria produkter! (…och på några står det tydligt ”OPARFYMERAD”!)
Kemiska produkter….
Parfymer marknadsförs ofta som ”fruktiga” och ”blommiga”, fast de numera till stor del har samma ursprung som bensin (som ger – ja, just det – avgaser). En parfym kan innehålla 100-tals manipu-lerade petrokemikalier. Det är därför som kemikaliekänsliga får biverkningar och parfymer definie-ras enligt Kemikalieinspektionen som kemiska produkter (inte som vanliga varor som bestick och soffor), men varför regleras de då av Läkemedelsverket**? Har svårt att se att de kan ha nån som helst medicinsk eller medicinsk-teknisk effekt. Såvida de inte är potenshöjande vill säga?
Tänk om älskaren har fått potensproblem av att behöva läsa nåt så avtändande som innehålls-förteckningar, avstå från sina många ”läkemedel” och inte minst tvätta sig med en simpel olivoljetvål när det finns doftande duschkräm i plastflaska?
Oklara effekter
Kan de lösningsmedel som ofta ingår i kemiska dofter (t ex toluen och ben-sen) vara potenshöjande? Är de inte snarare bedövande? I större mäng-der (som man kan utsättas för i industrin) kan de i varje fall orsaka impo-tens (se ‘kemikaliebok’ ovan). Kanske är effekten dosberoende precis som när det gäller spansk_fluga, som i pyttedoser har använts som ett afrodi-siakum, men som i större doser kan skada njurarna? Och varför blir somliga lugna och glada (se länk i psykad-av-parfym) medan andra blir påstått pilska och en del snarare ilskna och kanske får huvudvärk av parfym? Med tanke på de oklara medicinska effekterna undrar man om inte parfymerade produkter borde vara receptbelagda.
Och tänk om det finns hormonstörande ftalater i parfym! Hur påverkas man då?
Vad säger Läkemedelsverket? Nu kan du läsa fortsättningen HÄR!
*) Parfymämnen har hittats i fettvävnad, blod & modersmjölk: nrdc/breastmilk/chems
**) Vad-ar-ett-läkemedel? Här framgår vad-som är-en-kosmetisk-produkt, men inte varför de ingår i nämnda myndighets ansvarsområde.
Foto: Parfymflaskan är från Lisbet Dahl (gardsromantik). P.s. Olivoljetvålens historia: econordica.
BLOGGPOSTA permalänk Parfym som potensmedel?